Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
23.09.2016  

25. obletnica slovenske neodvisnosti in 25 let slovenskega opolnomočenja žensk v varnostnih strukturah

Bruselj, 22. september 2016 – Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO je 22. septembra gostilo sprejem ob 25. obletnici slovenske neodvisnosti. Dogodek je bil tematsko osredotočen na 25 let slovenskega opolnomočenja žensk v varnostnih strukturah, tako doma kot v tujini. V ta namen je bila pripravljena priložnostna razstava sedmih fotografij, ki je prikazovala pripadnice varnostnih struktur v različnih situacijah: izvajanje bojnih in poveljniških nalog, sodelovanje v vajah in usposabljanjih, pomoč migrantom in beguncem, sodelovanje z lokalno populacijo na območjih operacij, sodelovanje pri po-konfliktni obnovi in rekonstrukciji ter opravljanje odločevalnih in vodstvenih funkcij. Razstava je bila priložnost za predstavitev slovenskih aktivnosti in dosežkov na področju enakosti spolov in opolnomočenja žensk ter slovenski prispevek k osveščanju o načelih resolucije VS OZN 1325 o ženskah, miru in varnosti v okviru NATO. 

Goste je pozdravil veleposlanik Jelko Kacin, ki je med drugim povedal, da so Slovenija in slovenski državljani v zadnjih 25 letih dosegli izjemne dosežke in napredek, med katere se lahko šteje tudi članstvo v Zavezništvu. Dogodek je poklon slovenskemu 25-letnemu opolnomočenju žensk v varnostnih strukturah. Vključevanje in opolnomočenje žensk v 21. stoletju ni zgolj pravilno, ampak tudi pametno in pragmatično, saj je z dokazi podprto, da so procesi odločanja učinkovitejši, kadar pri tem sodelujejo ženske, brez žensk tudi ni uspešnih vojaških operacij, vključevanja lokalne populacije ali reševanja konfliktov. 

Polkovnica Tatjana Pečnik, vodja sektorja za usposabljanja in vaje v poveljstvu združenih sil NATO v Neapelju, je predstavila razstavo ter skozi svojo osebno izkušnjo opisala prizadevanja in glavne mejnike za učinkovito vključevanje žensk v Slovenski vojski. Posebna predstavnica generalnega sekretarja NATO Marriët Schuurman je v svojem govoru izpostavila, da pri enakosti spolov ne gre za izbiro, ampak za temeljno vrednoto. Če smo Zavezništvo vrednot, ki smo jih pripravljeni braniti, jih moramo tudi živeti. Pozdravila je pobudo, da zaveznica ob svoji neodvisnosti proslavlja tudi enakost žensk in moških, ki so se za samostojnost borili ter jo ohranjajo skupaj danes in jo bodo skupaj ohranjali še naprej.