Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
02.07.2013  

Obisk Severnoatlantskega sveta NATO in operativnih partnerjev v KFOR

Bruselj, 2. julij – Severnoatlantski svet zveze NATO bo jutri v KFOR formatu obiskal Kosovo. Delegacijo bo vodil generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen, prisoten pa bo tudi predsedujoči Vojaškemu odboru NATO general Knut Bartels. S strani Evropske unije se bo obiska udeležil poveljnik EU civilnih operacij in direktor EU civilnih zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje operacij (CPCC) veleposlanik Hansjörg Haber. Letalski prevoz bo zagotovila slovenska stran, izvedla pa ga bo Adria Airways.

Program enodnevnega obiska predvideva srečanje NATO veleposlanikov in predstavnikov držav, ki prispevajo sile v operacijo KFOR, z vodstvom operacije v Prištini, ki ga trenutno predstavljata poveljnik KFOR generalmajor Volker Halbauer in njegov namestnik brigadir Bojan Pograjc. Predvidena je tudi seznanitev o situaciji na terenu s strani vodje misije EULEX, veleposlanika Bernda Borchardta. Severnoatlantski svet v KFOR formatu se bo prav tako sestal z vodji predstavništev mednarodnih organizacij na Kosovu, med njimi tudi z vodjo pisarne EU in posebnim predstavnikom EU za Kosovo veleposlanikom Samuelom Žbogarjem. Načrtovano je tudi srečanje s predsednikom vlade Kosova Hashimom Thaçijem, ministrom za kosovsko varnostno silo (KSF) Agimom Çekujem ter kosovskim ministrom za skupnosti in vrnitve Daliborjem Jevtićem.

V okviru obiska bodo člani delegacije obiskali tudi Peć in sicer kompleks pećkega patriarhata, ki ga varujejo slovenske vojakinje in vojaki. Ob tem bo poveljnik 27. slovenskega kontingenta v operaciji KFOR podpolkovnik Robert Klinar navzoče seznanil s procesom prenosa varovanja tega pomembnega objekta srbske dediščine iz pristojnosti KFOR na Kosovsko policijo. Člane Severnoatlantskega sveta in predstavnike ne-NATO KFOR operativnih partnerjev bo na ozemlju patriarhata sprejel tudi raško-prizrenski škof Teodozij. Glavnino slovenskega kontingenta v Peći sicer tvorita manevrski četi iz 1. in 72. brigade Slovenske vojske.

Pred odhodom na pot je stalni predstavnik Slovenije pri zvezi NATO veleposlanik Andrej Benedejčič poudaril, da je ustaljena praksa, da vsako leto ena od zavezniških držav zagotovi izvedbo rednega obiska Severnoatlantskega sveta v eno od zavezniških operacij. Slovenija se je odločila prevzeti nase to nalogo letos glede KFOR zato, ker visoki slovenski častnik trenutno zaseda položaj namestnika vodje te operacije, kar je tudi sicer najvišji položaj, ki ga je Slovenija doslej imela znotraj NATO poveljniške strukture. Ta izpostavljen položaj predstavlja tudi priznanje slovenski strani za njeno aktivno sodelovanje v KFOR, kot tudi drugih zavezniških operacijah. Kot izhaja iz lani potrjenih vhodnih in izhodnih indikatorjev zavezniških držav je Slovenija namreč ena od tistih zaveznic, ki so nadpovprečno dobro zastopane v operacijah zveze NATO.  Zato je pomembno, da bo v okviru tokratnega obiska v operaciji KFOR slovenska uniforma ne le videna, temveč tudi pohvaljena in to s strani članov Severnoatlantskega sveta kot najpomembnejšega organa zveze NATO.