Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
25.10.2013  

Srečanje ministrov za obrambo Nata

Bruselj, 22. in 23. oktober 2013 – Obrambni minister Roman Jakič se je v Bruslju udeležil formalnega zasedanja ministrov za obrambo Nata. Prvi dan zasedanja so ministri opravili razpravo o pobudi povezanih sil, konceptu vodilnih držav (Framework Nations Concept) ter kibernetski in raketni obrambi. Drugi dan zasedanja so se obrambni ministri prvič po juniju 2011 sestali v formatu Sveta Nato–Rusija. Srečanje se je zaključilo z zasedanjem  s partnerji v formatu operacije ISAF.

V okviru prvega delovnega zasedanja so ministri izmenjali mnenja o prihodnjem razvoju zmogljivosti. V razpravi so se dotaknili raketne obrambe, predvsem v luči napredka in soočanja z različnimi izzivi pri vzpostavljanju te zmogljivosti. V zvezi s kibernetsko obrambo so ministri sprejeli poročilo o kibernetski obrambi. Poročilo je osredotočeno na izboljšanje upravljanja kibernetske obrambe v Natu, izpostavlja pomen sodelovanja z EU in tudi z industrijo. Ministri so spregovorili tudi o predlogu koncepta vodilnih držav, ki bi spodbudil tesnejše sodelovanje posameznih skupin zavezniških držav pri izgradnji celostnih sklopov zmogljivosti. Potrjeno je bilo poročilo o izvajanju reform, ki izpostavlja znaten napredek na področju delovanja zavezništva in sedeža organizacije. Na drugem delovnem zasedanju je bilo sprejeto poročilo o napredku Pobude povezanih sil, na vrhu Nata 2014 pa je predvidena potrditev celotnega paketa pobude.

Na delovni večerji so bila izmenjana mnenja predvsem o dnevnem redu vsebin in pričakovanjih do prihodnjega vrha Nata jeseni 2014 ter o možnih prihodnjih naporih v Afganistanu, opozorjeno je bilo tudi na varnostno stanje v Libiji. Na pobudo Slovenije je večerjo zaznamovala dinamična razprava o pomembnosti širitve zavezništva.

Drugi dan se je nadaljeval v formatu Sveta Nato–Rusija, ki se ga je prvič po imenovanju udeležil ruski obrambni minister Sergej Šojguj. Pogovori so bili osredotočeni na praktično obrambno in vojaško sodelovanje, transparentnost na področju vojaških vaj ter na ključne globalne varnostne izzive.

Srečanje ministrov se je končalo z zasedanjem s partnerji v formatu operacije ISAF kjer je bil predstavljen napredek tranzicije in prenosa odgovornosti za zagotavljanje varnosti na Afganistanske varnostne sile. Ministri so potrdili  Strateško načrtovalno oceno za nadaljnje načrtovanje nove misije Odločna podpora ter priporočila za izboljšanje izvajanja resolucije Varnostnega sveta OZN 1325 o ženskah, miru in varnosti v vodenih operacijah Nata.