Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
05.12.2013  

Minister Erjavec na zasedanju zunanjih ministrov Nata

Bruselj, 4. december 2013 – V Bruslju so se na rednem letnem formalnem zasedanju sestali ministri za zunanje zadeve Zavezništva, med njimi tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Tokratno zasedanje je bilo namenjeno zlasti pripravam na prihodnji Vrh Nata, ki bo potekal 4. in 5. septembra 2014 v Veliki Britaniji.

 

 

 

Minister Erjavec je predstavil pričakovanja Slovenije do prihajajočega Vrha Zavezništva. Izrazil je zadovoljstvo, da bo prihodnji Vrh Nata potekal v letu mnogoterih obletnic, med drugim desete obletnice slovenskega članstva v Natu. Pomembno je, da Vrh potrdi transatlantsko vez kot edinstveno politično povezavo med državami Evrope in Severne Amerike ter zavezo za nadaljnje politično in vojaško povezovanje med Natom in partnerji po letu 2014, ko se bo zaključila operacija v Afganistanu. Prispevek partnerjev v Nato vodene operacije so je namreč izkazal za neprecenljivega, zato je potrebno zagotoviti, da se partnersko sodelovanje in interoperabilnost vzdržujeta še naprej, tako prek skupnih usposabljanj kot političnih posvetovanj v različnih formatih.

 

Minister Erjavec je poudaril tudi pomen politike odprtih vrat in nadaljnje širitve Zavezništva na države Zahodnega Balkana, kar je za Slovenijo tako politično kot varnostno vprašanje. Širitev Nata na Zahodni Balkan je namreč še vedno nedokončan posel, ki ga je potrebno zaključiti. Integracija regije v evro-atlantske strukture predstavlja najboljše zagotovilo za njeno dolgoročno stabilnost. V tem pogledu je minister Erjavec posebej izpostavil pripravljenost Črne gore na članstvo.

 

Drugi dan zasedanja je potekalo srečanje Sveta Nato-Rusija, kjer so ministri izmenjali mnenja glede nekaterih aktualnih globalnih vprašanj, vključno s Sirijo in Afganistanom. Ministri so odobrili tudi program dela Sveta za prihodnje leto, ki je ambiciozen in vključuje mnoga nova področja praktičnega sodelovanja, katerega ideje so se razvile tudi v času srečanja Politično svetovalne skupine Sveta Nato-Rusija v Sloveniji maja letos.

 

Potekalo je tudi srečanje zaveznic in ostalih držav, ki sodelujejo v Natovi operaciji v Afganistanu (ISAF) ter srečanje Komisije Nato-Gruzija.