Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
28.02.2014  

Srečanje ministrov za obrambo Nata

Bruselj, 26. in 27. februar 2014 – Minister za obrambo Roman Jakič se je v Bruslju udeležil rednega zimskega zasedanja obrambnih ministrov Nata. Zasedanje je bilo namenjeno predvsem pregledu razvoja zmogljivosti, pripravam na septembrski vrh Nata, operaciji ISAF in situaciji v Ukrajini.

 

V okviru prvega delovnega zasedanja so se ministri osredotočili predvsem na oceno trendov zmanjševanja obrambnih izdatkov. To je zaskrbljujoče, saj se večina zaveznic z zmanjševanjem obrambnih izdatkov sooča brez posvetovanja z ostalimi zaveznicami. V sklopu rednega procesa Natovega planiranja bo sicer ocena pregleda zmogljivosti zaključena do junijskega obrambnega ministeriala, ko bodo ministri prejeli tudi končno poročilo in vojaško oceno. V okviru prvega zasedanja so ministri tudi uskladili skupno izjavo o Ukrajini.

 

Na drugem delovnem zasedanju so ministri govorili predvsem o pobudi povezanih sil, kibernetski obrambi, raketni obrambi, pomorski varnosti, izgradnji zmogljivosti lokalnih sil, interoperabilnosti s partnerji ter reformah. Prav te teme bodo namreč v ospredju razprav tudi na septembrskem vrhu zavezništva.

 

Delovna večerja je bila namenjena razpravi o Afganistanu in razmeram v Ukrajini.  

 

Razprava o Afganistanu se je nadaljevala tudi drugi dan srečanja na zasedanju Severnoatlantskega sveta v formatu ISAF. Razprava je bila namenjena izmenjavi mnenj o političnih in planskih izzivih, s katerimi se zaveznice in partnerji soočajo v Afganistanu, s poudarkom na implikacijah zamude pri podpisu bilateralnega varnostnega sporazuma med ZDA in Afganistanom in posledično sporazuma o statusu Natovih sil. V zvezi s tem je bila razprava usmerjena tudi v napredek pri zaključevanju tranzicijskega procesa ter pripravi na aprilske volitve.

 

Zasedanje se je zaključilo s srečanjem Komisije Nato-Ukrajina, ki se ga je na ukrajinski strani udeležil prvi namestnik ministra za obrambo Oleksandr Oliynyuk. Poudarjeno je bilo, da zavezništvo sicer spremlja napeto politično dogajanje v tej državi ter da se  zaveznice strinjajo, da je kljub zapleteni politični situaciji potrebno nadaljevati z dialogom in zagotoviti demokratični nadzor nad oboroženimi silami ter nadaljnjo izvedbo obrambnih reform. Po mnenju zaveznic je suverena in neodvisna Ukrajina, kjer vlada pravo, ključni dejavnik za evro-atlantsko varnost.