Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
28.03.2014  

10. obletnico članstva v zvezi NATO obeležili z albumom "NATO" skupine Laibach

Bruselj, 28. marca 2014 – Na predvečer 10. obletnice članstva Republike Slovenije v zvezi NATO je slovenski stalni predstavnik pri zavezništvu, veleposlanik Andrej Benedejčič, poslal generalnemu sekretarju zveze NATO Andersu Foghu Rasmussenu, kot tudi vsem zavezniškim veleposlanikom in vodilnim članom Sekretariata NATO, album "NATO" skupine Laibach.

V spremnem pismu je veleposlanik Benedejčič poudaril, da je Slovenija stopila na pot članstva v zvezi NATO že leta 1994, ko se je kot ena prvih držav pridružila zavezniškemu programu Partnerstvo za mir.  Istega leta pa je tudi znana slovenska glasbena skupina Laibach izdala album z naslovom "NATO".   Slednji dobro odseva takratno vzdušje negotovosti, strahu in zlih slutenj na prostoru bivše Jugoslavije.

Veleposlanik je v zvezi s tem spomnil, da je bil na koncu ravno zahvaljujoč posredovanju zveze NATO na Zahodnem Balkanu ponovno vzpostavljen mir.  Prav zaradi te zgodovinske izkušnje pa si Slovenija tudi želi, da bi se celotna regija čim prej znašla v zavezništvu.  Prvo desetletje članstva v zvezi NATO, ki ga v Sloveniji praznujem te dni, nam je bilo namreč prijazno.  Naj imajo zato tudi drugi takšno možnost. 

29. marca 2004 je Republika Slovenija deponirala listino o pristopu k Severnoatlantski pogodbi pri depozitarju v Washingtonu in s tem postala polnopravna članica zavezništva.  Album "NATO" skupine Laibach pa se je prvič znašel na sedežu zavezništva 23. februarja 1995, ko ga je bivši slovenski zunanji minister Zoran Thaler podaril takratnemu generalnemu sekretarju zveze NATO Willyju Claesu.