Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
05.06.2014  

Srečanje ministrov za obrambo Nata

Bruselj, 3. in 4. junij 2014 – Minister za obrambo Roman Jakič se je na sedežu Nata v Bruslju udeležil rednega spomladanskega zasedanja obrambnih ministrov zavezništva. Zasedanje, ki je prvo srečanje na ministrski ravni po začetku ukrajinske krize in zadnje srečanje obrambnih ministrov pred Vrhom zavezništva v Walesu, je bilo namenjeno predvsem pregledu razvoja zmogljivosti, pripravam na septembrski vrh Nata, operaciji ISAF in situaciji v Ukrajini.

 

Prvi dan so ministri velik poudarek posvetili pregledu implementacije takojšnjih in nadaljnjih ukrepov vseh 28 zaveznic k varnostnim zagotovilom vzhodnim zaveznicam in tako potrdili pot naprej glede Akcijskega načrta pripravljenosti, ki bo eden od vidnejših rezultatov septembrskega Vrha zavezništva. Pri tem so zaveznice poudarile pomen nadaljnjega razvoja zmogljivosti za vse tri ključne naloge zavezništva.

 

S sprejetjem Poročila o obrambnem načrtovanju in razvoju zmogljivosti 2013/14 so ministri zaključili trenutni ciklus Natovega procesa obrambnega planiranja. Ugotovitve poročila bodo izhodišče za razpravo o nadaljnji smeri razvoja zavezništva in ukrepih za doseganje zastavljenih ambicij tako pred septembrskim Vrhom kot tudi v okviru priprav novih Političnih smernic zavezništva.

 

Zasedanje se je nadaljevalo z zasedanjem Komisije NATO-Ukrajina (NUC), ki se ga je z ukrajinske strani udeležil Miykhaylo Koval, vršilec dolžnosti ministra za obrambo. Vsebina razprave je bila osredotočena na politično in vojaško dimenzijo krize v Ukrajini.

 

Drugo delovno zasedanje NAC je bilo namenjeno obravnavi preostalih prioritet za Vrh. Ministri so se seznanili z napredkom na področju Pobude povezanih sil (CFI). Ministri so prav tako potrdili Koncept vodilnih držav, katerega namen je prostovoljno oblikovanje skupin držav pod okriljem vodilne države. Na področju kibernetske obrambe so ministri sprejeli okrepljeno politiko kibernetske obrambe zveze NATO. V okviru priprav na Vrh zavezništva so ministri sprejeli Celostno poročilo o reformah. Prav tako so podali smernice za pripravo nadaljnjih poročil o operacionalizaciji pomorske strategije, izboljšavi Natove vloge na področju razvoja lokalnih sil in interoperabilnosti s partnerji po letu 2014.

 

Delovna večerja je bila namenjena razpravi o dolgoročnih strateških posledicah ukrajinsko-ruske krize za zavezništvo. To je bila prva v vrsti političnih razprav na temo prihodnje drže zavezništva, ki bo dosegla vrhunec na ravni predsednikov držav in vlad septembra.

Drugi dan zasedanja se je začel z zasedanjem Komisije Nato- Gruzija (NGC), kjer so se ministri osredotočili na varnostno situacijo v regiji, predvsem v luči krize v Ukrajini. Za zaključek so se ministri sestali s partnerji v okviru operacije v Afganistana (ISAF).