Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
26.06.2014  

Minister Erjavec na zasedanju zunanjih ministrov Nata

 

Bruselj, 25. junij 2014 – Zunanji ministri Nata, med njimi tudi slovenski minister Karl Erjavec, so se v Bruslju sestali na še zadnjem zasedanju na ministrski ravni pred Vrhom Zavezništva, ki bo 4. in 5. septembra v Walesu. Med osrednjimi temami zasedanja so poleg priprav na Vrh tudi obravnava razmer v Ukrajini, odnosi Nato – Rusija, Afganistan ter politika odprtih vrat.

 

Zunanji ministri Nata so na včerajšnji delovni večerji spregovorili o politiki odprtih vrat s posebnim poudarkom na poročilu o napredku vseh štirih aspirantk – Bosne in Hercegovine, Črne gore, Gruzije in Makedonije. Za Slovenijo sta Natova politika odprtih vrat in nadaljnja širitev na države Zahodnega Balkana politično in varnostno vprašanje. Širitveni proces in njegova kredibilnost predstavljata najmočnejšo spodbudo za izvajanje reform. Potrebno pa je omogočiti napredovanje tistih držav, ki reforme izvajajo hitreje.

 

Ministri so na  formalni seji Severnoatlantskega sveta razpravljali in potrdili agendo in formate zasedanj za Vrh Nata, hkrati pa podali usmeritve glede potrditve transatlantske vezi in ključnih sporočil transatlantske deklaracije. Razpravljali so tudi o prihodnjemu angažmaju v Afganistanu, še posebej trajnemu partnerstvu Nato – Afganistan.

 

Minister Erjavec je v svojem nastopu izrazil zadovoljstvo nad širokim konsenzom, ki v Zavezništvu vlada glede tem in formatov Vrha v Walesu. Bistvenega pomena je, da Vrh potrdi zavezanost kolektivni obrambi in odvračanju ter transatlantski vezi. "Potrebno je izkazati politično voljo, da se z varnostnimi izzivi današnjega dne soočimo danes in da smo za to pripravljeni nameniti sredstva", je še povedal minister Erjavec. V nadaljevanju je poudaril pomen jasnega sporočila Vrha glede politike odprtih vrat in znova izpostavil potrebo po končanju nedokončanega posla širitve na Balkanu.

 

Na zasedanju Komisije Nato – Ukrajina so ministri skupaj z ukrajinsko stranjo razpravljali o prioritetah novoizvoljenega predsednika Porošenka, kot tudi o konkretni pomoči in podpori Ukrajini. Spregovorili so tudi o učinkovitosti dosedanjih in bodočih ukrepov, ki jih je Zavezništvo sprejelo v luči pomoči Ukrajini  kot posebni partnerici Nata.

 

Delovno kosilo zunanjih ministrov Nata bo posvečeno širši razpravi glede odnosov z Rusijo. Po odločitvi z aprilskega zasedanja zunanjih ministrov o prekinitvi vsega praktičnega sodelovanja z Rusijo bodo ministri, upoštevaje razmere na terenu, oblikovali pot naprej v odnosih z Rusijo.


Zasedanje v formatu držav, ki prispevajo sile v operacijo ISAF v Afganistanu pa bo namenjeno razpravi o načrtovanju nove Natove misije v tej državi po letu 2014.