Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
03.12.2008  

Minister Samuel Žbogar se je udeležil zasedanja ministrov za zunanje zadeve držav članic Nata

Bruselj, 3. decembra 2008 – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar je danes v Bruslju sodeloval na zasedanju ministrov za zunanje zadeve držav članic Nata, na katerem so največ pozornosti namenili odnosom med Natom in Rusijo, približevanju Gruzije in Ukrajine zavezništvu, Natovim operacijam v Afganistanu in na Kosovu, vključevanju Zahodnega Balkana v evro-atlantske integracije ter boju proti piratstvu.

Minister Žbogar je v svojem nastopu med drugim poudaril potrebo po nadaljnjem približevanju držav Zahodnega Balkana evro-atlantskim povezavam, kar je ključnega pomena za nadaljnjo stabilizacijo regije. Ob tem je posebej omenil podporo Črni gori za prejem povabila v Akcijski načrt za članstvo ter izrazil upanje, da bodo težave, ki preprečujejo članstvo Makedonije v Natu, čim prej odpravljene.

Zahodni Balkan ostaja med prioritetami zavezništva. Nato bo tudi po vzpostavitvi  misije EU (EULEX) pomemben dejavnik zagotavljanja varnosti na celotnem ozemlju Kosova in bo tudi v prihodnje ponujal pomoč in podporo ter sodeloval z mednarodnimi akterji, ki delujejo na ozemlju Kosova. Zaveznice so podprle evro-atlantske težnje držav Zahodnega Balkana in opozorile na potrebo po rešitvi težav, ki ovirajo integracijo teh držav na poti v evro-atlantske strukture.

Ministri so poudarili še pomen nedeljive varnosti zaveznic ter izrazili zavezanost nadaljnji širitvi Nata.

Dogovorili so se tudi o postopni obnovi političnega dialoga med Natom in Rusijo, ki je bil zamrznjen po avgustovskem konfliktu v Gruziji. Prvi korak bo neformalno zasedanje Sveta Nato-Rusija na veleposlaniški ravni.

Zaveznice bodo ob upoštevanju odločitev, sprejetih na Vrhu v Bukarešti, pomagale Gruziji in Ukrajini pri uresničevanju potrebnih reform na poti proti članstvu v Natu. Osrednjo vlogo bosta igrali Komisija Nato-Ukrajina in Komisija Nato-Gruzija, kar pa ne prejudicira potrebnih odločitev glede Akcijskega načrta za članstvo. Odločitev Severnoatlantskega sveta je bila tudi predmet razprave na ministrskem zasedanju komisij Nato-Gruzija in Nato-Ukrajina.

Zunanji ministri zavezništva so obravnavali razmere v Afganistanu in ocenili izvajanje celovitega strateškega politično-vojaškega načrta za Afganistan. Nato bo skupaj z drugimi mednarodnimi organizacijami afganistanski vladi še naprej pomagal pri oblikovanju stabilne in demokratične države, sposobne skrbeti za lastno varnost.

Besedilo sporočila, ki je bilo sprejet ob koncu zasedanja, je v celoti dostopno na spletni strani Nata (www.nato.int).

Na kosilu, ki so se ga udeležili ministri za zunanje zadeve držav Sredozemskega dialoga (Alžirije, Egipta, Izraela, Jordanije, Maroka, Mavretanije in Tunizije), je bil v ospredju pregled dosedanjega sodelovanja Nata z državami SD, s posebnim poudarkom na možni krepitvi političnega in tudi praktičnega sodelovanja.

Minister Žbogar je v svojem nastopu poudaril pomen komplementarnosti različnih pobud mednarodne skupnosti za Sredozemlje in kot primer praktičnega sodelovanja navedel ustanovitev Evro-sredozemske univerze v Piranu.