Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
02.12.2008  

Minister Žbogar s hrvaškim kolegom Jandrokovićem o dvostranskih vprašanjih in o vstopu Hrvaške v EU

Bruselj, 2. decembra 2008 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je ob robu ministrskega srečanja Zveze Nato danes v Bruslju sešel s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. Spoznavno srečanje med ministroma je potekalo v odprtem in dobrem ozračju. Pri tem je bila poudarjena potreba po okrepitvi medsebojnega spoštovanja in razumevanja ter po intenziviranju odnosov in sodelovanja, tudi z obiski na najvišji ravni, kot je bil uradni obisk predsednika RS dr. Türka v Zagrebu prejšnji teden, in s srečanji, kot je bilo današnje v Bruslju.

Hrvaški zunanji minister Jandroković in minister Žbogar (Foto: BOBO)

Ministra sta na srečanju opravila pregled dvostranskih vprašanj in vprašanj, ki zadevajo širitev in predvsem hrvaška pogajanja za članstvo v EU. Sogovornika sta se strinjala, da Hrvaška v pristopnih pogajanjih dobro napreduje.

Minister Žbogar je v pogovoru poudaril, da si Slovenija želi, da bi Hrvaška čim prej postala članica EU. Zato jo je v preteklosti na njeni evropski poti večkrat podprla in ji pomagala tudi takrat, ko te pripravljenosti pri drugih članicah ni bilo. Ob tem je dodal, da je hitrost približevanja v rokah Hrvaške same. Odvisna je od njene sposobnosti in predvsem pripravljenosti, da izpolni vse pristopne pogoje. V zvezi s prejudici za rešitev mejnega vprašanja, ki izhajajo iz hrvaških pogajalskih dokumentov, je minister Žbogar izrazil upanje, da bo ta problem čim prej rešen.

Sogovornika sta se na srečanju dotaknila nerešenih vprašanj in zlasti reševanja  mejnega vprašanja. Ob tem je minister Žbogar opozoril na potrebo po iskanju rešitev, ki bodo zadovoljile obe strani. Poudaril je, da bi bila tovrstna uravnotežena in kompromisna rešitev spornih vprašanj odlično znamenje za EU ter tudi za javnost v obeh državah.

Ministra sta se ob tem dogovorila, da se bosta v kratkem spet sešla in tako prispevala k vzpostavljanju ozračja medsebojnega spoštovanja in zaupanja, ki bo omogočilo pogoje za nadaljnji ustrezen dialog in iskanje medsebojno usklajenih rešitev za vsa nerešena dvostranska vprašanja.