Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
05.03.2009  

Minister Žbogar se je udeležil neformalnega zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato

Bruselj, 5. marca 2009 – Minister za zunanje zadeve RS Samuel Žbogar se je danes v Bruslju udeležil neformalnega zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato. Na njem so posebno pozornost namenili razmeram v Afganistanu, odnosom z Rusijo in izmenjavi mnenj v zvezi z Deklaracijo o varnosti zavezništva, ki naj bi bila sprejeta na aprilskem vrhu zveze Nato. Ministri so se dotaknili tudi razmer na Zahodnem Balkanu in reformi sedeža Nata. 

V zvezi z Afganistanom so si bili ministri edini, da prihaja ključno obdobje, ko bosta podpora in pomoč mednarodne skupnosti izredno pomembni, predvsem pri ustvarjanju varnega in stabilnega okolja za izpeljavo prihajajočih volitev. Strinjali so se, da je podpora izpeljavi volitev letos strateška prednostna naloga Nata. Hkrati je večina ministrov poudarila, da je treba oblikovati nov strateški pristop glede Afganistana, ki bo vseboval vse razpoložljive mehanizme mednarodne skupnosti, tako civilno kot vojaško razsežnost, in hkrati upošteval regionalne okoliščine. V zvezi s tem je treba posebno pozornost nameniti tudi Pakistanu.

 Skupinska slika (Foto: NATO)


V zvezi z odnosi med Natom in Rusijo je prevladovalo mnenje, da je treba k prihodnji krepitvi sodelovanja pristopiti pragmatično in iskati skupne interese pri zagotavljanju stabilnega mednarodnega okolja. Ministri so se strinjali, da se obnovi Svet Nato-Rusija.

Nekateri ministri, med njimi zunanji minister Žbogar, so se dotaknili tudi vloge Nata na Zahodnem Balkanu. Poudarili so, da je njegova prisotnost v regiji ključnega pomena, predvsem na Kosovu, kjer skrbi za zagotavljanje stabilnega in varnega okolja. Zahodni Balkan je treba zadržati visoko med prednostnimi usmeritvami Nata, tudi v smislu podpore in pošiljanja pozitivnih znamenj regiji v okviru njenega približevanja evro-atlantskim povezavam.


Na kosilu so si ministri izmenjali poglede na osnutek Deklaracije o varnosti zavezništva, ki naj bi bila kratko in razumljivo politično besedilo, usmerjeno v prihodnost.


Minister Žbogar je v svojem nastopu opozoril na pomen zagotavljanja ustreznih razmer za izpeljavo uspešnih volitev v Afganistanu in v zvezi s tem poudaril slovensko pripravljenost za morebitno povečanje naporov v državi. Podprl je krepitev odnosov z Rusijo in poudaril, da mora Zahodni Balkan ostati visoko na agendi Nata, saj naše dejavnosti v regiji še niso končane.

Fotogalerija