Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
06.04.2009  

Vrh Zveze Nato

Bruselj, 6. april 2009 - PV Pahor z delegacijo se je udeležil dvodnevnega zasedanja Nata (3.-4. april 2009) na ravni predsednikov držav in vlad v Strasbourgu/Kelhu.

Zasedanje, ki je potekalo ob 60. obletnici Nata, ni bilo samo jubilejno, ampak so bile na njem sprejete tudi pomebne odločitve. Tako sta bila v Deklaraciji o varnosti Zavezništva poudarjena zavezanost stalnim posvetovanjem o varnosti članic in pomen kolektivne obrambe, temelječ na 5. členu Washingtonske pogodbe. Vrh je sprejel tudi odločitev, da bo nov strateški koncept Nata pripravljen do nasljednjega zasedanja.

Skupinska slika predsednikov držav invlad članic Zveze Nata (Foto: NATO)

Predsedniki držav in vlad so sprejeli skupno deklaracijo, v kateri so poudarili pomen zavezništva in vlogo, ki jo je odigralo v zadnjih šestedesetih letih. Deklaracija ocenjuje kot uspešne vse tekoče operacije, ki jih izvaja zavezništvo, in poudarja pomen celovitega pristopa k urejanju razmer na območjih, kjer je Nato navzoč, ter na pomen sodelovanja vseh mednarodnih subjektov (OZN, OVSE, zlasti pa Eu in Nato). Poudarja nadaljnjo zavezanost Nata politiki odprtih vrat in pripravljenost, da se proces širitve nadaljuje z državami Zahodnega Balkana, ter pomen nadaljnjega sodelovanja Nata z Rusko federacijo in širše pomen sodelovanja v evro-atlantskem območju.

V njej je vidno mesto namenjeno tudi nadaljnji preobrazbi in prilagajanju zavezniških zmogljivosti za učinkovito spopadanje z novimi varnostnimi izzivi 21. stoletja.

V posebni deklaraciji so zavezniki ocenili razmere in sprejeli ukrepe za izboljšanje razmer v Afganistanu.

Slovenija zlasti odobrava izvolitev novega generalnega sekretarja Nata, danskega predsednika vlade Andersa Fogha Rasmussena, ki bo dolžnosti prevzel avgusta letos, in odločitev Francije, da se vrne v vojaške strukture Nata.

Fotogalerija