Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
11.05.2009  

Poslovilni obisk GS Nata Jaapa de Hoop Schefferja v Sloveniji

Bruselj, 11.5.2009 - Generalni sekretar zveze NATO se je na povabilo Predsednika RS, dr. Danila Türka, 7.5.2009 mudil na poslovilnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je generalnega sekretarja Jaapa de Hoopa Schefferja ob priložnosti poslovilnega obiska GS Nata v Sloveniji odlikoval za zasluge pri krepitvi mednarodnega miru in varnosti z Redom za izredne zasluge. V obrazložitvi odlikovanja je zapisano, da je bil Jaap de Hoop Scheffer v veliko pomoč Sloveniji pri prevzemanju pravic in obvez kot polnopravne članice zavezništva ter v prvih letih njenega delovanja v zavezništvu. Za Slovenijo je še zlasti pomembno delovanje zveze Nato v njeni neposredni soseščini, na Zahodnem Balkanu. Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je celotno obdobje trajanja svojega mandata vključen v prizadevanja mednarodne skupnosti za zagotavljanje miru, varnosti in stabilnosti na tem območju. Med vodenjem zveze Nato je s svojo zavzetostjo in vztrajnostjo pomembno pripomogel k dodatni utrditvi zavezništva, ki je ena od najpomembnejših regionalnih varnostnih organizacij ter lahko konkretno in učinkovito prispeva ne le k obrambi svojih članic, ampak tudi k reševanju kriznih žarišč, kjerkoli nastanejo, je še zapisano v obrazložitvi.

Generalni sekretar NATA Jaap de Hoop Scheffer in predsednik Republike Slovenije Dr. Danilo Türk  

Generalni sekretar Nata, Jaap de Hoop Scheffer in Predsednik RS, dr. Danilo Türk

Po srečanju v predsedniški palači je generalni sekretar z delegacijo obiskal tudi Slovensko vojsko na Poveljstvu sil Slovenske vojske na Vrhniki. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner sta gostu najprej predstavila glavne dosežke Slovenske vojske v procesu integracije v sile zavezništva. Po pogovorih si je generalni sekretar ogledal še dinamično predstavitev postopkov posameznih enot Slovenske vojske. 

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič se je generalnemu sekretarju zahvalila za njegovo podporo Sloveniji v času njegovega mandata, saj je Slovenija ravno v tem času vstopila v Nato in se tudi uspešno integrirala v strukture zavezništva. Pri tem je poudarila, da se je kvaliteta delovanja Slovenske vojske v zadnjih petih letih močno povečala in da je kredibilen partner pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti. Izpostavila je tudi, da Slovenija deluje v vrsti Natovih misij in da je v vsakem trenutku na teh misijah okoli 500 slovenskih vojakov.

Generalni sekretar je v izjavi pohvalil Slovensko vojsko in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v Natu. Dejal je, da je tudi prispevek male članice, kot je Slovenija, v Natu pomemben.

Fotogalerija