Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
23.07.2009  

NATO kot častni gost na proslavi ob belgijskem državnem dnevu

Bruselj, 21.07.2009 – Letošnja 179. obletnica neodvisnosti Belgije sovpada z  60. obletnico obstoja Zveze NATO, ki  je bila povabljena, da kot častna gostja sodeluje na obeležitvi belgijskega nacionalnega dne.

 

21.07.2009 je potekala uradna otvoritev Natove vasi v Bruseljskem parku (Parc de Bruxelles), v okviru katere se je predstavljalo različne vidike Nata v 21. stoletju. Prizorišče sta za obiskovalce odprla Predsednik Vlade Kraljevine Belgije, Herman van Rompuy in Generalni sekretar Nata, Jaap de Hoop Scheffer v spremstvu belgijskega ministra za obrambo, Pietera de Crema in predsedujočega Vojaškemu odboru Nata, Admirala Giampaola di Paola. Zaveznice, vključno s Slovenijo, so s promocijskim materialom predstavljale svoj prispevek k skupnim operacijam Zveze Nata. Obiskovalci so lahko v Natovi vasi obiskali razne mulitmedijske razstave, posneli video sporočila, testirali svoje znanje o Zavezništvu na interaktivnem kvizu, si ogledali film v kinu na prostem, prisluhnili vojaškemu orkestru iz SHAPE-a, itd.

 

Pripadniki Slovenske vojske na paradi ob belgijskem nacionalnem dnevu

Sodelovanje Zveze Nato pri uradni proslavi ob belgijskem državnem prazniku se je popoldan nadaljevalo z tradicionalno vojaško parado, v kateri so letos izjemoma sodelovali tudi vojaki iz vseh zavezniških držav. Parada se je začela s častnim pregledom enot s strani belgijskega kralja Alberta II. Slovenijo so zastopali trije podčastniki vojaškega predstavništva pri Zvezi Nato in EU ter NMR SHAPE, ki so med parado nosili slovensko zastavo.