Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
26.06.2019  

Zasedanje obrambnih ministrov Nata, 26. in 27. junij 2019

Minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec se bo 26. in 27. junija 2019 udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata, ki bo potekalo na sedežu Nata v Bruslju. Pričakuje se, da bodo obrambni ministri na srečanju sprejeli odločitve glede prihodnje zavezniške okrepljene odvračalne in obrambne drže v luči aktualnih varnostnih izzivov in groženj.

Srečanje se bo pričelo z zasedanjem Skupine za jedrsko načrtovanje, kateremu bo sledilo zavezniško zasedanje o Pogodbi o jedrskih silah srednjega dosega (INF) ter posledicah, ki jih bo imel morebitni suspenz za zavezništvo. Prvi dan se bo zaključil z delovno večerjo na temo in nastajajočih in prebojnih/prelomnih tehnologij, na kateri bosta poleg visoke predstavnice EU Mogherini prisotna tudi obrambna ministra Finske in Švedske.

Drugi dan se bodo ministri najprej posvetili nadaljnji implementaciji Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže ter delitvi bremen. Primarno bodo razpravljali predvsem o napredku pri implementaciji Natove pobude za krepitev odzivnosti sil, zagotavljanju vojaških okrepitev in zavezniški pomorski drži. Potrdili bodo  Natovo celovito politiko do vesolja ter se seznanili z napredkom na ostalih področjih dela.

Junijsko ministrsko srečanje se bo zaključilo z zasedanjem z operativnimi partnerji v formatu misije Odločna podpora,  na katerem bo sodeloval tudi afganistanski obrambni minister ter predstavniki EU, OZN in Svetovne banke.

Po zaključku srečanja bo na ameriško pobudo potekalo srečanje držav, ki sodelujejo v Globalni koaliciji za boj proti ISIL-u. Namenjeno bo predvsem predstavitvi napredka ter razpravi o načrtih prihodnjih aktivnosti.

Minister Karl Erjavec se bo ob robu srečanja udeležil tudi zasedanj ministrov držav, ki sodelujejo v Konceptu vodilnih držav pod vodstvom Nemčije ter v kanadsko vodeni bataljonski bojni skupini Okrepljene prednje prisotnosti  (eFP) v Latviji.