Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
14.02.2019  

Zasedanje obrambnih ministrov Nata, 13. in 14. februarja 2019

Srečanje se je začelo z zasedanjem, na katerem so ministri obravnavali aktualna dogajanja v zvezi s Sporazumom o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) v luči implikacij za zavezništvo. Sledilo je zasedanje na temo zavezniške odvračalne in obrambne drže, pri čemer so ministri pozvali k njeni nadaljnji koherentni implementaciji, pri tem pa se osredotočili predvsem na Pobudo o krepitvi pripravljenosti sil in Koncept zagotavljanja vojaških okrepitev. Pregledali so tudi napredek od oktobrskega obrambnega ministeriala. Ministri so potrdili nov kratko do srednjeročni strateški planski dokument Politične smernice 19 ter s tem zavrteli nov krog zavezniškega obrambnega načrtovanja. Prvi dan se je zaključil z delovno večerjo na temo delitve bremen, v okviru katere so ministri razpravljali o implementaciji valižanske zaveze o obrambnih izdatkih v okviru vseh treh stebrov – denarja, zmogljivosti ter prispevkov v mednarodne operacije, misije in ostale aktivnosti.

Drugi dan se je pričel z neformalnim zajtrkom z ukrajinskim obrambnim ministrom, ki ga je gostila Velika Britanija ter nadaljeval z zasedanjem, na katerem je razprava potekala o prihodnosti Natovih operacij in misij v Afganistanu, Iraku, na Kosovu in v pomorskih operacijah. Ministerial se je zaključil v formatu z visoko predstavnico EU Mogherinijevo ter finskim in švedskim obrambnim ministrom, kjer je beseda tekla o evropskih obrambnih pobudah ter nadaljnjem sodelovanju Nata in EU.

Ob robu zasedanja je potekalo tudi že tradicionalno multilateralno srečanje obrambnih ministrov držav, ki sodelujejo v kanadsko vodeni bataljonski bojni skupini v Latviji.

Prav tako je minister Karl Erjavec, skupaj z ministri Hrvaške, Madžarske in Slovaške,  podpisal Pismo o nameri glede oblikovanja regionalnega poveljstva sil za specialno delovanje.

Minister Erjavec se je ob robu ministeriala sestal z ministrom Boškovićem, s katerim sta razpravljala predvsem o prihodnjem dvostranskem sodelovanju na vojaškem in obrambnem področju med Slovenijo in Črno goro.