Stalno predstavništvo RS pri zvezi NATO /Novice /
18.06.2020  

Zasedanje ministrov za obrambo Nata, 17. in 18. junij 2020

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je 17. in 18. junija 2020 preko varne videokonference udeležil rednega srečanja obrambnih ministrov Nata. Poleg implikacij in odziva Nata na morebitni drugi val pandemije COVID-19, so ministri naslovili za Zavezništvo ključne aktualne teme, predvsem s področja nadaljnjega prilagajanja odvračalne in obrambne drže ter Natovih operacij in misij.

Srečanje se je pričelo z zasedanjem v formatu Skupine za jedrsko načrtovanje in nadaljevalo z delovnim zasedanjem v zavezniškem formatu. Na njem so ministri razpravljali o dveh prioritetnih področjih dela, ki bosta pomembno prispevali k nadaljnji krepitvi in prilagajanju Natove odvračalne in obrambne drže: a) vojaškem Konceptu o odvračanju in obrambi Evroatlantskega prostora in b) odzivu Nata na ruski raketni izziv.
 
Poleg tega so ministri razpravljali operacijah in misijah Nata, predvsem v Afganistanu in Iraku. Natova prisotnost v Afganistanu se bo še naprej prilagajala razmeram na terenu in podpirala napore v okviru mirovnega procesa. V Iraku bo Nato, vključno s Slovenijo, še naprej podpiral iraške sile, da bodo lahko tudi v prihodnje uspešne pri preprečevanju vrnitve ISIL. Pomembno je tudi, da so se v času pandemije COVID-19 Natove operacije in misije nemoteno izvajale tudi zahvaljujoč sprejetju določenih ukrepov za zaščito sil pred virusom.

Zadnji dan so se zavezniškim ministrom na zasedanju pridružili visoki predstavnik EU Joseph Borrell ter ministri Švedske, Finske in Avstralije pri razpravi o implikacijah in odzivih Nata na morebitni drugi val pandemije (oziroma prihodnje pandemije). COVID-19 predstavlja globalni izziv, zato je tesno sodelovanje pri usklajevanju naporov ter izmenjava izkušenj in naučenih lekcij pri pripravi na morebitni drugi val, ključna.

Ministri so v luči  priprav na morebitni drugi val potrdili nov Načrt operacije ob zavedanju, da Nato sicer ni prvi odzivnik v tovrstni krizi. Vzpostavljen je bil tudi Skrbniški sklad kot odgovor na pandemijo, ki bo namenjen zagotovitvi zalog medicinske opreme ter pomoči partnerjem pri nujnih nabavah potrebne opreme. Ministri so tudi potrdili usmeritve za krepitev nacionalne odpornosti, ki se je v času pandemije pokazala kot ključna. Minister mag. Matej Tonin je povedal, da Slovenija podpira skupna prizadevanja v boju proti vsem grožnjam, ne le COVID-19 ter, da morajo ob tem v miru, krizi ali drugih grožnjah z ramo ob rami sodelovati civilne in vojaške oblasti. Pomembno je tudi, da so vsi prihodnji napori Nata komplementarni nacionalnim in naporom drugih mednarodnih organizacij, predvsem EU.